Haber
2016-12-03 15:16:09
ENGELLİLER GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI YAPTIK

ENGEELİLER ACINMAK DEĞİL HAYATTA KOLAYLIK İSTİYOR

            Gözlerinizin görmediğini, doğadaki bin bir rengi keşfedemediğinizi; ya da yürüyemediğinizi, gönlünüzce koşamadığınızı, fikirlerinizi ifade edemediğinizi, tek başına yemek yiyemediğinizi, güzel şarkıları dinleyemediğinizi, sevdiklerinizin sesini duyamadığınızı hiç düşündünüz mü?
Bugün gündeme gelen engelliler işte her gün böyle yaşıyorlar…

            Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engellilerin, umutlu ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayacak imkânlara kavuşturulması, devletimizin öncelikli görevleri arasında yer alıyor. Ancak engellilerin üretken bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri konusunda sivil toplum kuruluşlarına ve sorumluluk taşıyan her insana görev düşüyor.

            3 Aralık Dünya Engelliler Günü,  toplumun ve yetkililerin engellilere karşı olan sorumluluklarını bir kere daha hatırlatıyor. Herkesin yapabileceği bir şeyin olduğu gerçeği noktasında neler yapabileceğimizi düşünmemiz için bir vesile oluyor.

 

            Dünya nüfusunun yüzde 10’u, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12’si engelli, yani ülkemizde yaklaşık olarak çeşitli engelleri olan yaklaşık 7.5 milyon vatandaşımız var. 7.5 milyon engelli vatandaşımızın 2 milyon 230 bininin konuşma, bir milyon 274 bin 900’ünün eğitilebilir zeka geriliği, 127 bininin görme engelli, 382 bininin işitme engelli durumdadır.

            Bugün,toplumumuzun her bir ferdi özellikle idareciler engellilere daha fazla dikkat etmeli ve ilgi göstermelidir. Onların sorunlarının çözümü konusunda yapılan çalışmalara yardımcı olmalıdır

Empati yapma anlamında

            Görme engelli çocuğun dışarıdaki kuş sesini duyunca “Anne bu kuş nasıl bir kuş sorusu karşısında tarif edememe çaresizliğini yaşadınız mı?

                       Eğer şimdiye kadar bunları hiç düşünmediyseniz ,siz bu hayatın gerçeklerini iyi görememişsiniz demektir.Yaşamınızda bir şeyler eksik kalmış demektir.

             Engellilere verebileceğiniz en büyük desteğin onlara karşı,  bir tebessüm, bir selam,bir kucaklaşma, sana cevap veremese bile, koluna girerek nasılsın? diye hatırını sormak

olduğunu düşünüyorum. Bunun için de, engellilere acıyarak değil, onlara hak ettikleri ve gereken değeri vererek yardımcı olmalısınız.

              Engellilerin hayatını kolaylaştıracak uygulamaların Kayseri'de de hayata geçmesini istiyoruz. Sarı çizgili yürüyüş yollarının, otobüslerde sesli uyarı sisteminin, trafik ışıklarındaki sesli uyarı uygulaması, kaldırımlara araç park edilmesi  konularda yöneticilerimizin ve insanlarımızın duyarlı olmalarını istiyoruz.

            3 Aralık Engelliler günü önemlidir. Fakat bir günde  hatırlanmak değil engellilerle ilgili 365 gün duyarlı olmamız daha önemlidir.

         Bu duygularla tüm katılımcılara hoş geldiniz diyor ve saygılarımı sunuyorum.

 

MEMUR-SEN
KONFEDERASYONU
EĞİTİMCİLER BİRLİĞİ
SENDİKASI
Zübeyde Hanım Mahallesi Sebze Bahçeleri Caddesi No:86
Altındağ - Ankara / TÜRKİYE
Tel : 0.312 231 23 06 Faks : 0.312 230 65 28
ebs@ebs.org.tr
Copyright © Eğitim Bir Sen