Kayseri 1 Şubesi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Muhteşem Bir Programla Kutlandı.

Memur-Sen Kayseri Şubesi Kadın Kolları Komisyonu 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle 09.03.2013 tarihinde Büyükşehir Belediyesi Erciyes Kardan Adam Tesislerinde tesislerinde kahvaltılı kutlama programı gerçekleştirdi.
Programa Memur-Sen genel başkan vekili Günay Kaya, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, Melikgazi Belediye başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz, Tapu ve Kadastro Kayseri Bölge Müdürü H. Erdoğan Büyükboyacı, Yurt Kur Bölge Müdürü Necmettin Altan İşkur İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Venhar Pakırtaşı, Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem, Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcısı Hayri Naziksoy, Kocasinan belediye başkan yardımcısı Esat Öztürk, Talas belediye başkan yardımcısı İsmet Biçer, AK Parti belediye meclis üyeleri, Memur-Sen Kayseri Şubesi il temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen şube başkanı Aydın Kalkan, Kadın Kolları Komisyonu başkanı Ayten ÖZSOY, Memur-Sen il şube başkan ve yönetim kurulları ile 650 Memur-Sen kadın üyesi katıldı.
 
Kadın Kolları Komisyonu adına açılış konuşması yapan komisyon başkanı Ayten ÖZSOY, kadınların eğitim ve çalışma hayatındaki engellerin kaldırılması isteyerek şunları söyledi.                                                                               
“8 Mart Dünya Kadınlar günü, kadınların haklarını aramak, çalıştıkları işin karşılığı ücreti alabilmek ve doğum izni talepleriyle başlattıkları mücadelenin yıldönümüdür. Bu mücadelenin 1857 yılında başladığını dikkate aldığımızda geçen sürede fazla bir ilerlemenin olmadığı açıktır. Günümüzde kadınların uğradıkları eşitsizlik ve ayrımcılık halen devam etmekte, kadınların talepleri sürekli gündemdeki yerini korumaktadır. Her 8 Mart’ta, kadınların sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik talep ve önerileri kadın-erkek toplumun her kesiminden dile getirilmekte, ancak gerçekçi adımlar atılmamaktadır”.
Kadınların gerçek değeriniİslamiyetle elde ettiğini belirten Özsoy sözlerine şunları ekledi.
“Gerçek anlamda hak ettiği değeri İslamiyetle elde eden kadın, geçen zaman içinde kavram kargaşası ve hayatına eklenen sözde kural ve dayatmalarla hakkını aramak zorunda bırakılmıştır. Kadınların uğradığı eşitsizlik, haksızlık ve ayrımcılıklar bir an önce son bulmalıdır. Memur-Sen olarak sendikacılık anlayışımız, özelde kamu çalışanlarının haklarını korumak ve savunmak genelde ise her türlü haksızlığa karşı mücadele etmek, temel insan hak ve özgürlüklerinden yana taraf olmaktır.
Kadınların çalışma hayatında gerek kamu, gerekse özel sektörde, doğum izni, süt izni gibi haklarını kullanması güvence altına alınmalı, bu konudaki istismar ve engellemelerin önüne geçilmelidir.
Bu duygu ve düşüncelerle, bütün kadınlarımızın gününü kutluyor, şiddetten uzak, engellerden arınmış, kadınların hayatın her alanında hak ettiği şekilde temsil edilmesini diliyoruz”.
Üyelere yönelik bir konuşma yapanMemur-Sen Kayseri Şubesi il temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen şube başkanı Aydın Kalkan,8 Martın Türkiye’de kadınlara ayrımcılığın bittiği tarih olmasını isteyerek şunları söyledi.
“8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların haklarını aramak, çalıştıkları işin karşılığı ücreti alabilmek ve doğum izni talepleriyle başlattıkları mücadelenin yıldönümüdür. Bu mücadelenin 1857 yılında başladığını dikkate aldığımızda aradan geçen sürede fazla bir ilerlemenin olmadığı açıktır.
Günümüzde kadınların uğradıkları eşitsizlik ve ayrımcılık halen devam etmekte, kadınların talepleri sürekli gündemdeki yerini korumaktadır. Her 8 Mart’ta, kadınların sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik talep ve önerileri kadın-erkek toplumun her kesimi tarafından dillendirilmekte ama köklü çözümler getirilmemektedir”. Aydın Kalkan, taleplerini de şu şekilde sıraladı.
“Kadının cinsel ve ticari bir meta olarak kullanılmasının önüne geçilmesini, Çalışan annelerin çocukları için mutlaka kreşler açılmasını, kadınların çalışma ve sosyal hayatta önlerine konulan bariyerlerin kaldırılmasını, şiddet gören kadınların korunmasının etkinleştirilmesini, kadınların çalışma hayatında doğum izni, süt izni gibi haklarını kullanmaları konusundaki engellemelerin önüne geçilmesini, ücretli izin sürelerinin artırılmasını, eş durumu mağduriyetlerin giderilmesini, antidemokratik süreçlerde inancı, kimliği ve kişiliği nedeniyle mahrum edilen ve bedel ödetilen bütün kadın ve kızların haklarının iade edilmesini talep ediyoruz”.
Başkan Özhaseki, yaptığı konuşmada kadına gerçek değerinin İslamiyetle birlikte verildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu "Batı toplumlarında bir dönem 'kadının ruhu var mı yok mu?' diye tartışılacak kadar kadınlar yok sayılmış. İslamiyet öncesi arap toplumunda da kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğünü hepimiz biliyoruz. Ama Peygamber Efendimizle birlikte kadın toplum içindeki saygın yerini alıyor. Onlara hep şefkatle yaklaşıyor, incitmiyor. El üstünde tutup iltifat ediyor. Bırakın vurmayı kırmayı, sözleriyle bile incitmiyor. Veda Hutbesi'nde de 'kadınların sizin üzerinde, sizin de kadınlarınız üzerinizde hakkı var' diyerek çok büyük bir devrim gerçekleştiriyor. Türk Tarihinde de bu konuda çok güzel örnekler var. Bunlardan birisi Fatma Bacı. Bacıyanı Rum'un kurucusu, Ahi Evran'ın hanımı. Kadınlara meslek öğretiyor, bir iş sahibi olmalarını öğütlüyor. Ahlaki prensipler ortaya koyarak kadınları örgütlüyor. Aşınıza, işinize ve eşinize sahip olun diyerek çok güçlü prensipler getiriyor. Moğol istilasına karşı en güçlü direnişi bunlar ortaya koyuyor. Bir diğeri de Hunat Hatun. Yani Hunat Camii'ni yaptıran kadın. Yıllarca toplumu idare eder. Bir müddet sonra ihtida eder ve Müslüman olur. Tüm mal varlığını vakfeder ve şimdi gördüğümüz hamamı, medreseyi ve camiyi yaptırır. Selçuklunun hakim olduğu topraklarda 800 sene önce onlarca hayır eseri yaptırmış. Bizim toplumumuzda kadınlara saygı var, kendi yanında eşit bir insan olarak görmek var" dedi. Başkan Özhaseki, "Kızlarımıza iyi eğitim verin, meslek sahibi olsunlar. Kimseye muhtaç olmasınlar. Manevi yönden de gelişimlerini tamamlasınlar" diyerek sözlerini tamamladı.
 Memur-Sen genel başkan vekili Günay Kaya da yaptığı konuşmada şunları söyledi. “ İnsanı, medeniyeti kadın yetiştirir, kültürün beşiği kadındır. Tarihteki birçok büyük zatların ilk hocaları kadındır, anneleridir. Bizim tarihimizde, medeniyetimizde kadınlar hep önde olmuştur, öncü olmuştur, güzelliklere yön vermiştir, güzel işleri dizayn etmiştir. Ayşe annemiz, Hatice annemiz insanlığa önderlik etmiştir, öncülük etmiştir. Geleceğe ışık tutmuştur. Nenehatunlar, Şerife bacılar birer mücadele timsalidir. 10 milyon imza kampanyamızda 12 milyon 300 bin imza toplanmıştır. Bunun 300 bini Kayseri’den toplanmıştır. Bununla çağ dışı yasakların kaldırılmasını istediğimizi hep birlikte göstermekteyiz. Mazlumun güçlü sesi olan Memur-Sen Gazze’de, Filistin’de, arakanda olduğu gibi Suriye’de de kadın haklarını savunmak onların acılarını dindirmek için yardım kampanyası başlattık. MEMURSEN yazıp 3072, 5560, 4031, 5777 no’lu telefonlara mesaj atarak 5 TL yardımda bulunabilirsiniz”.
 
Mustafa KURBAN
      Eğitim-Bir-Sen Kayseri Şubesi
Başkan Yardımcısı ( Basın ve İletişim )